Duhovni seminar privukao mnoštvo vjernika

seminar

U župi Kočerin u Hercegovini održan je trodnevni duhovni seminar kojem je voditelj bio fra Mario Knezović, župnik. Kroz tri večeri on je govori o temi "Život s Isusom oslobađa straha i daje smisao".

Kako su organizatori priopćili, na seminar se, kroz te dane, odaziva više tisuća vjernika iz Hercegovine i Dalmacije.

Govoreći o strahu, uzrocima straha, te načinima kako se osloboditi straha fra Mario je kazao da, kao što je nekada najavljivao danski psiholog Soren Kirkegaard, živimo u eri straha jer je zavladala epidemija bojažljivosti.

Reakcija na strah je dio genetskoga programa u čovjeku. Normalan je osjećaj radosti, sreće, tuge, bijesa, pa tako i straha. Dakle, strah, osobito onaj Božji strah koji izvire iz ljubavi prema Bogu, je pojava koja sama po sebi nije loša. Međutim, kako je još davno pisao grčki filozor Epiktet, strah prelazi u životni problem i traumu kad osoba reagira na izmišljene opasnosti jer „ne uznemiruju nas stvari same po sebi, nego način na koji ih promatramo", piše filozof Epiktet., kazao je predavač koji je govorio i o povezanosti grijeha i straha.

Grijeh je, počevši od Adama i Eve, ljude gurao u strah i skrivanje zbog vlastitih čina. Strah ljude tjera u svijet zatvorenosti koja se može predočiti situacijom kad su apostoli u strahu, nakon Isusove smrti, bili zaključani u prostoriji. Isus dolazi među njih i izgovara riječi mira, rekao je fra Knezović. Stoga, rekao je predavač, Isus je najbolji osloboditelj straha. Njegov primjer stišavanja oluje i spašavanja učenika od pogibelji govori da se u životu ne trebamo skoncentrirati samo na oluju, nego na onoga koji može oluju stišati, a to je Isus.

Fra Mario je govorio i o ulozi Duha Svetoga na putu oslobođenja straha jer se, kako reče, Duh Sveti brine da nas čuva od straha pred smrću, straha od ne prihvaćanja ljudi, straha od istine, straha od zlih ljudi i sotone. Duh Sveti tješi, posreduje i vodi u istinu života. Istina o sebi je početak oslobođenja od trauma i straha, kazao je pred mnoštvom vjernika fra Mario.

Drugoga dana seminara govorilo se o smislu i cilju ljudskoga života. Svjesni činjenice da, poput beskućnika često lutamo zemljom, temeljni je čovjekom zadatak pronaći istinski smisao i cilj života. Onaj konačni cilj vjerničkoga života je Kraljevstvo Božje, ali do njega se dolazi smislenim životom na zemlji. Trećega dana fra Mario je govorio o životu s Isusom u našoj svagdašnjici. Prihvatiti mentalitet Isusa Krista i cjeloživotno pohađati „školu evanđelja" je put i model koji se stavlja pred kršćane. Nametljivost mentaliteta svijeta koji se oslikava kroz nametljivost izopačenih vrijednosti stavlja ljude u izazov izbora. Kršćanin mora biti jasan i birati ono što je Božje, a ne od svijeta, rekao je predavač. Osim predavanja program je bio ispunjen molitvom, meditacijama i klanjanjem pred Presvetim. Tijekom seminara glazbom događaj prate Frama s Kočerina i Zbor mladih Petrus iz Mostara. Kroz tri večeri seminar je pohodilo oko 3.500 vjernika, navedeno je u priopćenju organizatora.

Raspored Svetih misa

Svete mise su savko jutro, radnim danima, u 7 sati. Uz tu misu su misne nakane za pokojne.

Kad je blagdan u radne dane misa je u 8 sati.

Nedjeljne svete mise su:

  • Kočerin 8 i 11 sati.
  • Ljubotići u 10 sati.
  • Crne Lokve u 11,30.
  • Rujan 9,30.
  • Podvranić 9,30 (prve nedjelje u mjesecu)

Prve nedjelje u mjesecu je misa u Podvraniću u 9,30 i tada ne budu mise na Rujnu i Crnim Lokvama.

Biblija

Katekizam

Misna čitanja

Vjersko znanje