Predavanje za muškarce održao p. Ike Mandurić

Rijetki su susreti kao što je bio 22. veljače na Kočerinu kad su se na susretu i predavanju okupili isključivo muškarci. U prepunoj dvoranu predavanje o temi „Je li ugrožena muškost? Muškarac u Crkvi i društvu“ održao je p. Ike Mandurić. Predavač je svoje izlaganje kontekstualno vezao uz četiri biblijska osobe: Abrahama, Mojsija, Dvida i Josipa, te dvojicu hrvatskih blaženika: bl. Alojzija Stepnca i bl. Ivana Mertza.

Muškarac je predodređen za onoga koji preuzima odgovornost na zemlji i onda poput Abrahama u poslušnosti Bogu vodi svoju zajednicu. Muževnost je, kako reče, prije svega hrabrost u otvorenosti životu. Muškarac ne može skrštenih ruku promatrati patnju, ropstvo, nevolju svoga naroda. On mora imati mentalitet Mojsija koji uzima štap i vodi narod, rekao je p. Ike. Muškarac bdije nad obitelji, selom, gradom, državom, svojom župom i kao takav je ratnik poput biblijskoga Davida. Želeći naglasiti duhovnu dimenziju muškarca p. Ike je rekao da nije sretan što u obiteljima nisu muškarci predvoditelji molitve. Muškarac i na duhovnome području mora prednjačiti jer onda i molitvom stječe autoritet. Na tom putu nam je uzor sv. Josip. Prisutnima je p. Ike iznio i slike muškosti bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivan Mertza. Njih dvojica su model djelovanja koji je potreban za naše vrijeme. Primjer bl. Ivana Mertza potiče da se muškarac aktivno uključi u društvena zbivanja, udruge, političke stranke i da čuva vrednote. Muškarac ne smije biti „njonjav“ i nikada neće biti ispunjen samo u četiri zida. To je za muškarca malo i kao takav će ostati nedorečen, istaknuo je p. Ike.

Susret je zaključen pitanjima i odgovorima, te zahvalom župnika fra Marija Knezovića. Susret je pjesmom obogatio Jozo Mikulić. Podsjetimo, da je prije ovoga susreta za muškarce, bio posebna susret samo za žene/djevojke. Snimak predavanja bit će naknadno cjelovito emitiran u emisiji Agape na Radiopostaji Mir Međugorje.  

www.kocerin.info

Raspored Svetih misa

Svete mise su savko jutro, radnim danima, u 7 sati. Uz tu misu su misne nakane za pokojne.

Kad je blagdan u radne dane misa je u 8 sati.

Nedjeljne svete mise su:

  • Kočerin 8 i 11 sati.
  • Ljubotići u 10 sati.
  • Crne Lokve u 11,30.
  • Rujan 9,30.
  • Podvranić 9,30 (prve nedjelje u mjesecu)

Prve nedjelje u mjesecu je misa u Podvraniću u 9,30 i tada ne budu mise na Rujnu i Crnim Lokvama.

Biblija

Katekizam

Misna čitanja

Vjersko znanje