Vjenčanja upute mladencima

1. Prije sklapanja kršćanskog braka potrebno je najaviti ženidbu i obaviti tečaj braka. Nakon toga se dogovara termin zaruka. Na zarukama bude razgovor s mladencima s pitanjima koja se tiču njihove odluke i drugih pojedinosti kako bi ženidba bila valjana. Ne trebate nositi prstene na zaruke.
Za zaruke u župni ured potrebno je imati:
a) Potvrda o sudjelovanju na tečaju.
b) Krsni list (ne stariji od 6 mjeseci. Vadi ga osoba koja nije krštena u župi gdje su zaruke i vjenčanje). Ako ste kršteni u župi u kojoj se i zaručujete, Krsni list vam nije potreban.
c) Kopiju dokumenta o civilno/općinski sklopljenoj ženidbi.

2. Prije vjenčanja potrebno je obaviti ispovijed i to se isto donosi na svjedoke (kumove). Pred crkvu doći 15 min prije vjenčanja.
4. Nakon obreda u crkvi mladenci će sa svojim svjedocima doći u župni ured (ili sakristiju) potpisati potrebne dokumente i izmiriti obveze – taksu vjenčanja koja je biskupijska u iznosu od 100 KM. Mladenci koji žele mogu, nije obveza, po svom izboru dati dar za crkvu što će biti čitano u župnim obavijestima. Ako nemate svoj križ možete ga nabaviti u župnom uredu prigodom zaruka. Ako što vama ustreba slobodno nas pitajte!

5. Pjevanje, ako želite, dogovorit ćete s Framom. Kontakt: Jelena 063-055-181. Ako netko drugi dolazi pjevati mora dobiti od nas usmeno odobrenje.

6. Kićenje crkve, ako želite da bude ukrašena cvijećem, spada na vas mladence. Ako budete donosili aranžirano cvijeće to učinite najkasnije do podne na dan vjenčanja.

7. Ispred crkve nemojte ništa posipati ili bilo što drugo aranžirati. U crkvi se vladati pobožno, bez mobitela, pljeska ili priče (dobacivanja). Roditelji i uža obitelj neka u crkvi budu u prvih nekoliko klupa.

8. Čestitanje nakon vjenčanja je ispred crkve, osim ako je loše vrijeme! Fotografiranje u crkvi je, uz potpuni mir, samo za mladenci i najuža obitelj.

Biblija

Katekizam

Misna čitanja

Vjersko znanje