Vjenčanja upute mladencima

1. Prije sklapanja kršćanskog braka potrebno je najaviti ženidbu i obaviti tečaj braka. Nakon toga se dogovara termin zaruka. Na zarukama bude razgovor s mladencima s pitanjima koja se tiču njihove odluke i drugih pojedinosti kako bi ženidba bila valjana. Ne trebate nositi prstene na zaruke.
Za zaruke u župni ured potrebno je imati:
a) Potvrda o sudjelovanju na tečaju.
b) Krsni list (ne stariji od 6 mjeseci. Vadi ga osoba koja nije krštena u župi gdje su zaruke i vjenčanje). Ako ste kršteni u župi u kojoj se i zaručujete, Krsni list vam nije potreban.
c) Kopiju dokumenta o civilno/općinski sklopljenoj ženidbi.

2. Prije vjenčanja potrebno je obaviti ispovijed i to se isto donosi na svjedoke (kumove). Pred crkvu doći 15 min prije vjenčanja.
4. Nakon obreda u crkvi mladenci će sa svojim svjedocima doći u župni ured (ili sakristiju) potpisati potrebne dokumente i izmiriti obveze – taksu vjenčanja koja je biskupijska u iznosu od 100 KM. Mladenci koji žele mogu, nije obveza, po svom izboru dati dar za crkvu što će biti čitano u župnim obavijestima. Ako nemate svoj križ možete ga nabaviti u župnom uredu prigodom zaruka. Ako što materijalno vama ustreba slobodno nas pitajte!

5. Pjevanje, ako želite, dogovorit ćete s Framom. Kontakt: Marta: 063-004-680 ili Antonija 063-942-874 ili Jelena 063-005-181. Ako netko drugi dolazi pjevati van župe mora dobiti od nas usmeno odobrenje. Bolje uzeti iz naše župe. 

6. Kićenje crkve, ako želite da bude ukrašena cvijećem, spada na vas mladence. Ako budete donosili aranžirano cvijeće to učinite najkasnije do podne na dan vjenčanja. Ništa ne lijepiti niti rajsingama učvršćivati po klupama. Ispred crkve ne posipati rižom, laticama i slično.

7. Ispred crkve nemojte ništa posipati ili bilo što drugo aranžirati. U crkvi se vladati pobožno, bez mobitela, pljeska ili priče (dobacivanja). Roditelji i uža obitelj neka u crkvi budu u prvih nekoliko klupa.

8. Čestitanje nakon vjenčanja je ispred crkve, osim ako je loše vrijeme! Fotografiranje u crkvi je, uz potpuni mir, samo za mladenci i najuža obitelj.

DODATNE NAPOMENE

Nekoliko čestih tehničkih pitanja

Smije li otac voditi mladenku pred oltar?
Obrednik predviđa da mladenci sami ulaze u crkvu ili u pratnji svećenika. Ta gesta govori o njihovoj zrelosti i samostalnost u odluci da sklope ženidbu. Običaj gdje otac dovodi kćer do oltara je stranog porijekla i ima vrlo negativne konotacije. Radi se simbolici prebacivanja vlasništva, gdje jedan muškarac predaje vlasništvo nad ženskom osobom drugom muškarcu. Takav pogled na ženu nije u skladu s nepovredivim dostojanstvom svake ljudske osobe o kojoj je Krist govorio. Vjerujem kako svaki bračni par želi da im taj dan bude savršen. Onda neka i ulaz u crkvu ne bude odraz površnosti i pomodarstva, već gesta snažne i zrele vjere.

Koja glazba je dopuštena u crkvi?
Nikakva glazba svjetovnog karaktera nije dopuštena, koliko god ona u sebi bila plemenita i lijepa ili možda koristila vjerske riječ (Bog, ikona, vjera…). Također valja imati na umu kada se u pjesmama duhovnog karaktera govori o ljubavi, tada se to ne odnosi na ljubav mladenaca, već Božju ljubav, na Krista koji je bio mučen i ubijen kako bi mi mogli živjeti. To je ljubav koju slavimo u svakom sakramentu, pa tako i u sakramentu ženidbe.

Smijemo li se vjenčati na otvorenom?
Ne. Vjenčanje je moguće samo u župnoj crkvi.

Kakvog fotografa odabrati?
Kod odabira fotografa preporuka je uzeti najviše dvojicu, te bez egzotične opreme (dronovi, pomične kamere, mikrofoni), jer ne želite da vam vjenčanje liči na press konferenciju.

Što ako je netko od sudionika „malo popio“?
Ako se radi o svatovima, taj će pričekati kraj vjenčanja ispred crkve. Ako se radi o svjedocima (tzv. kumovima) oni će također biti udaljen iz crkve i uzet će se drugi svjedok na licu mjesta. Ako je netko od mladenaca previše popio, vjenčanje se odgađa do bolje prilike.

U kojem trenutku smijem „poljubiti mladu“?
Radi se također o stavci koja ne postoji u obredniku i u potpunosti je strana katoličkoj vjeri, a potječe iz filmova gdje navodni vjerski službenik na kraju vjenčanja kaže: „Sada smijete poljubiti mladu?“ Znači li to da su poljupci prije braka zabranjeni i da ih nije bilo?

Sva ova pravila nemaju za cilj mladencma zagorčati vjenčanje, nego upravo suprotno, pobrinuti se da najvažniji dan njihova života prođe dostojanstveno, kako to prilika i zaslužuje.

Raspored Svetih misa

Svete mise su savko jutro, radnim danima, u 7 sati. Uz tu misu su misne nakane za pokojne.

Kad je blagdan u radne dane misa je u 8 sati.

Nedjeljne svete mise su:

  • Kočerin 8 i 11 sati.
  • Ljubotići u 10 sati.
  • Crne Lokve u 11,30.
  • Rujan 9,30.
  • Podvranić 9,30 (prve nedjelje u mjesecu)

Prve nedjelje u mjesecu je misa u Podvraniću u 9,30 i tada ne budu mise na Rujnu i Crnim Lokvama.

Biblija

Katekizam

Misna čitanja

Vjersko znanje